تخریب 60 درصد ساختمان های کشور با زلزله 7 ریشتری
به گزارش تور انگلیس، رئیس بخش زلزله شناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت:به طور میانه در کشور با رخداد زلزله ای به بزرگی 7 ریشتر حدود 60 درصد ساختمان ها تخریب می گردد.
به گزارش تسنیم، علی بیت الهی رئیس بخش زلزله شناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اظهار کرد: سناریوی زلزله ای به بزرگی 7 ریشتر در مراکز استانی بر اساس اطلاعات آمار سال 1395 مرکز آمار ایران، مدل کاهیدگی دکتر قدرتی، روابط شکنندگی ناصراسدی و همکاران و زلزله های مرکز لرزه نگاری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران اجرا شده است.
وی اضافه کرد: در این ارزیابی پس لرزه ها از داده های اصلی حذف نشده اند. اثر ساختگاه به علت کمبود اطلاعات لحاظ نشده است، ساختمان های اسکلت دار بتنی و فولادی یکسان فرض شده است (به علت اختلاف ناچیز در fragility curves). لازم به ذکر و پر واضح است که برآورد ها تقریبی و تقریبی و با هدف ارائه تصویری کلی از ابعاد حادثه در سناریوی بدتر برای هر کدام از مراکز استان هاست.
وی اعلام کرد: بدیهی است احتمالاً رخداد در نواحی مختلف یکسان نیست. اما برآورد حاضر با توجه به درصد آسیب پذیری ها، واحد های فاقد اسکلت، جمعیت اطراف رومرکز زلزله فرضی با بزرگی 7 و مواردی از این قبیل می تواند سیمای ملموس از ابعاد حادثه فرضی را در استان ها نشان دهد.
نقشه و نمودار پارامتر های مهم سناریوی زلزله 7 ریشتری در مرکز مراکز استان ها و اطراف آن ها همراه با شرح مختصر آورده شده است.
1- محدوده تهران-کرج و اطراف آن، گستره ای با ریسک به مراتب بالاتر در پهنه ایران زمین است. برآورد اولیه خسارت برای زلزله 7 در این محدوده نشان از آسیب پذیری جدی بیش از 2 میلیون واحد مسکونی و در معرض قرارگیری بیش از 6 میلیون جمعیت دارد. مجاورت این دو کلانشهر به هم، ابعاد ریسک را چند برابر سایر گستره های مراکز استانی دیگر نموده است.
2- با توجه به آمار 1395 و تعداد واحد های مسکونی فاقد اسکلت، درصد آسیب پذیری واحد های مسکونی (با فرض وقوع زلزله با بزرگی 7)، در شهر های یزد و زاهدان بالای 70 درصد و درصد آسیب پذیری واحد های مسکونی کرج و تهران کمتر از سایر مراکز استانی است. هرچند که تعداد به مراتب بالای واحد های مسکونی در این دو شهر (تهران و کرج و اطراف آن) ابعاد آسیب پذیری را بیشتر نشان می دهد.
3- مراکز استانی تهران، کرج، مشهد، اصفهان و شیراز و اطراف آن ها تعداد واحد های مسکونی فاقد اسکلت بالاتری را نسبت به سایر نواحی دارند.
4- نواحی تهران، کرج، اصفهان، مشهد، شیراز و تبریز، جمعیت به مراتب بیشتری را در معرض خطر زلزله فرضی با بزرگی 7 (در نقطه وسط مراکز استانی) خواهند داشت.
5- این تحقیق، 14 پارامتر در معرض ریسک از نوع جمعیتی و ساختمانی را مد نظر قرار داده که در این نوشتار به 6 مورد آن اشاره شد.
6- مولف برای برآورد تعداد ساختمان های آسیب دیده، بطور تقریبی، سه واحد مسکونی را یک ساختمان فرض نموده است.
7- تلفات جانی زلزله ها در شب به طور تقریبی و میانگین 3 برابر زلزله های روز است. مفهوم جمعیت در معرض خطر به معنی تلفات جانی زلزله ها نیست.
8- آشنایی با ابعاد حادثه، الزاما باید منجر به اقدامات کاهش ریسک گردد، علاوه بر آن آمادگی در حین رخداد و بعد آن نیز از دستاورد های مهم سناریو های مختلف زلزله خواهد بود.
9- برپایه این مطالعه، نشان داده می گردد که بطور میانه در کشور، با رخداد زلزله ای به بزرگی 7 حدود 60 ساختمان ها تخریب می گردد.
منبع: فرارو