آقا رضا یزدانی هستند؛ بازیگرِ تلویزیون!

به گزارش تور انگلیس، روزنامه جام جم: آوردن نام رضا یزدانی در لیست بازیگران سریال مناسبتی از یاد ها رفته به کارگردانی بهرام بهرامیان، آن هم در نقش اصلی کار، به خودی خود مجذوب کننده و کنجکاوی برانگیز به نظر می رسید. هر چند در سال های اخیر خبر های زیادی درباره روی آوردن هنرمندان به خصوص خوانندگان به قالب های دیگر هنری برای مزمزه کردن و تجربه اندوزی شنیده ایم، ولی تماشا ستاره عرصه خوانندگی در جلد یک نقش تلویزیونی مجذوب کنندهیتی دو چندان به ویژه برای هوادارانش داشت.

آقا رضا یزدانی هستند؛ بازیگرِ تلویزیون!

این قبیل آمد و شد ها همواره از سوی برخی از کارشناسان مورد انتقاد است و از جانب دسته ای دیگر مخصوصا مردم با اقبال روبرو می شود. بازی یزدانی در نقشی چندوجهی و چالش برانگیز علیرغم همه کم و کاستی های ظهورش به عنوان یک بازیگر تازه وارد کنار هنرمندان امتحان پس داده، قابل قبول بوده و مورد رضایت مخاطبان واقع شده است. در این مطلب تجربه تازه یزدانی را از ابعاد مختلف مورد تحلیل و برسی قرار داده ایم:

سابقه بازیگری

رضا یزدانی با بیش از دو دهه فعالیت مستمر در اوج موسیقی ایران، به عنوان خواننده پاپ راک معروفیت و محبوبیت دارد، ولی مانند شماری از خوانندگان، فعالیت در دیگر عرصه های هنری به ویژه سینما را هم امتحان نموده است. یزدانی اولین بار با مسعود کیمیایی و فیلم حکم او در قالب بازیگر پایش به سینما باز شد و پس از آن در دیگر کار های کیمیایی، چون رئیس، محاکمه در خیابان و متروپل هم حضور داشت.

وی در نزدیک به 20 فیلم سینمایی حضور داشته و به همین علت با کارگردان های سرشناس زیادی همکاری داشته است. این مقدار از حضور در سینما به علاوه فضای سینمایی که در لابه لای قطعات موسیقی غالب آلبوم هایش موج می زند، نشان از گرایش شدید او به این عرصه هنری دارد. خودش در جایی این موضوع را تایید نموده و گفته به سینما و تماشای فیلم همواره علاقه داشته و فیلم تماشا جزو برنامه های ثابت زندگی اوست. یزدانی آرشیو بسیار مفصلی از فیلم های مطرح جهان دارد و معمولا فیلم ها را در سبک و سیاق های مختلف دنبال می نماید و به قول خودش تماشاگر قهار فیلم است.

این علاقه مندی و پیگیری خود زمینه آشنایی وی با عالم هنر هفتم را مساعد کرد و از طرفی هم تماشا از نزدیک بازی هنرمندان نام آشنای بازیگری به بهانه آهنگسازی و خوانندگی برای کار های سینمایی، بخشی از شخصیتش را شکل داد. اما جدی ترین حضورش در این حوزه به سال 94 و فیلم سینمایی تیک آف احسان عبدی پور برمی شود که بازخورد های خوبی از سوی مخاطبان و به خصوص اهالی حرفه ای هنر برایش در پی داشت و نظرش را برای پیگیری حرفه ای این هنر تغییر داد.

گریم غافلگیرکننده

در اولین لحظات ظاهر شدن یزدانی بر صفحه تلویزیون، آنچه که پیش از هر عاملی به چشم بیننده می آمد، کوتاه شدن مو های بلندش بود؛ بخشی از حالت ظاهری یزدانی که به شخصیت هنری اش گره خورده بود. نکته مثبتی که به تفکیک شخصیت واقعی اش به عنوان یک خواننده از مهراد به عنوان یک بوکسور در فکر تماشاگران و پذیرش او کمک کرد.

یزدانی با گذاشتن ویدئویی کوتاه در فضای مجازی از روند کوتاه کردن موهایش برای مجموعه از یاد ها رفته خطاب به طرفدارانش این طور نوشت: موهام رو بعد از 20 سال برای یکی از نقش های اصلی سریال بهرام بهرامیان کوتاه کردم. البته غیر از این تصمیم درست و با وجود اجرای گریم سه ساعته روی چهره یزدانی، بینندگان تغییر دیگری را در سیمای او احساس نمی کردند.

ظاهر رسمی

آقای چرم پوش جهانی موسیقی، در مجموعه از یاد ها رفته با ظاهر یک شازده متمول، معمولا با ظاهر رسمی شامل کت و شلوار، جلیقه و کلاه شاپو ظاهر می شد، چون به حساب داستان، جوانی به روز، فرنگ دیده و ورزشکار بود.

در این بخش از کار، شاهد طراحی لباس خاصی برای نقش مهراد نبودیم. اتفاقا در بخش هایی که او به عنوان بوکسور ظاهر می شد، این کمبود بیشتر رخ می نمود و جز یک لباس رنگ و رو پریده و گشاد و شلوارک، ایده دیگری برای پوشش مهراد مستوفی در نظر گرفته نشده بود تا به هیمنه یک بوکسور اضافه کند و نقش او را برجسته تر نشان دهد.

قواعد بازی در زمین تازه

رضا یزدانی پیش از بازیگری در تلویزیون، بار ها خواننده تیتراژ سریال ها بوده است. اما برای اولین بار در نقش خودش جلوی دوربین سریال تعطیلات رویایی رفت. حضور یزدانی در آثار سینمایی بیشتر در نقش خودش و به عنوان خواننده خلاصه می شود. اما باید حضور وی در مجموعه از یاد ها رفته بهرام بهرامیان را اولین و مهم ترین نقَش آفرینی یزدانی در تلویزیون دانست؛ چرا که در نقش مهراد، جوان اول کار ظاهر می شود.

درخصوص تحلیل یک بازی ضروری است پیش از هر حرفی فضای حاکم بر آن را در نظر گرفت تا کم و کیف آن بیشتر آشکار شود. درست است که یزدانی بار ها بازیگری را تجربه نموده، ولی در بیشتر کار ها نقش خودش را ایفا نموده است. ظاهر شدن در نقش اصلی مجموعه ای ویژه ماه رمضان که مقدار مخاطبان به شکل قابل ملاحظه ای افزایش می یابد و از آب درآوردن نقشی پراُفت و خیز و پرچالش که برخی از قسمت های آن محدودیت سنی دارد و چنین صحنه هایی کمتر در تلویزیون ما دیده شده، دشواری های خاص خودش را برای یک بازیگر تازه وارد دارد. از همه این ها گذشته، قرار گرفتن و دیده شدن کنار جمعی از هنرمندان پیشکسوت و نامداری در این عرصه، چون بیتا فرهی، حبیب دهقان نسب، رسول نجفیان، حسین کمک، میترا حجار و سیما تیرانداز کار را سخت تر هم می نماید.

بی تردید تماشا سختی یک کار از بیرون گود با انجام دادن آن دو ساحت مختلف است. موضوعی که یزدانی هم به آن معترف بوده و گفته: یک سال کار کردن در گرما و سرمای شدید برای حضور جلوی دوربین سریال از یاد ها رفته بسیار سخت بود. همین طور تحمل چند ساعت گریم، اجرای سه مسابقه بوکس در کنار روند طولانی و طاقت فرسای فیلمبرداری. به این ها شکستن دندانم در روز های آخر کار را هم اضافه کنید. خدا را شکر که توانستم این نقش سخت را به کمک کارگردان و عوامل حرفه ای پشت سر بگذارم.

با در نظر گرفتن عوامل مذکور می توان با نگاهی منصفانه تر رأی به شکست و یا پیروزیت یک بازی داد.

گرفتن نمره قبولی

یزدانی در سریال از یاد ها رفته، بازیگر نقش مهراد، شیفته مهربانو، دختری از طبقه میانه است که در خانواده آن ها بزرگ شده، اما مهربانو دلباخته فردی دیگری به نام خسرو می شود و مهراد در این مثلث عشقی، رقیب خسروست که از میدان به در می شود. یزدانی در این سریال جوانی ذی نفوذ، سرکش و عاشق پیشه را به تصویر می کشد که بین جهانی پر زرق و برق شاهزادگی و جهانی دختری جسور، متجدد و روزنامه نگار که وقتی برای عشق و عاشقی ندارد، گیر افتاده.

درامی تاریخی و ماجراجویانه که ابعاد مختلفی دارد و از شخصیت مهراد مستوفی کار زیادی می کشد. بازی یزدانی در صحنه های دراماتیک روبروه با مهربانو و مقاومت او برای پس زدن مهراد بیش از دیگر ابعاد این مجموعه درست و قابل باور شده. وی تا حد زیادی توانسته فراز و فرود های احساسی شخصیت مهراد را گاه با دلبری و کوتاه آمدن ها و گاه تند شدن و فریاد کشیدن ها ملموس کند.

البته پخش قطعات مختلف موسیقی با صدای یزدانی روی برخی صحنه های حساس و کلیدی، به کمک اثرگذاری نقش او در کلیت کار آمده است. حتی در برخی سکانس ها مخصوصا آن جا هایی که جلوی مهربانو کم می آورد و برای نرم کردن دلش، صدایش دو رگه و چشمانش خیس می شود، عاشقی رویایی به نظر می رسد.

اما بازی او در دیگر وجوه این نقش چنگی به دل نمی زند.

علیرغم مشهود بودن کم تجربگی و کم و زیاد بازی یزدانی در کنار نقش آفرینی های پخته و زیرپوستی استادان این حرفه که همبازی وی هستند، می توان اولین بازی او را در رسانه ای ملی قابل قبول ارزیابی کرد.

شمایل ورزشکاری

از بحث کیفیت بازی و استعداد بازیگری که بگذریم، یک وجه شخصیت یزدانی اندام درشت و ورزشکاری اوست که حتما در انتخاب بهرامیان نقش داشته. امتیاز فیزیکی ای که به سابقه ورزشی یزدانی ارتباط پیدا می نماید. از آنجا که ایام نوجوانی وی با دوران جنگ مقارن شده بود و یزدانی برای دنبال کردن عشق و علاقه اش به موسیقی شرایط مناسبی نداشت، وقتش را با ورزش به ویژه فوتبال پر می کرد. او با بهره مندی از این جثه، در زمین فوتبال دروازه بان می ایستاد و سال ها دروازه بان بود. البته یزدانی پس از ورود به عالم هنر، ورزش را رها نکرد و گاه و بی گاه این علاقه مندی را در قالب عضویت در تیم هنرمندان و شرکت در بازی های محبت آمیز ادامه داده است.

این پیشینه در قابل باور کردن نقش یک بوکسور نمایان شد، به خصوص سکانس های تمرینی سریال واقعی از آب درآمده بود. این پذیرش باید از سوی مخاطبان اتفاق بیفتد که رصد آرای آن ها در فضای مجازی نشان از تایید آن دارد. کاربری با تمجید از ایفای نقش باورپذیر یزدانی نوشته: بازی تون خیلی خوب بود. من دوبار دیدمش، آدم حس می کرد از بچگی بوکس کار کردید.

در این بخش هم ذکر این مورد ضروری است که با همه ضعف و قوت های بازی یزدانی در نقشی متفاوت از تجربه زیسته اش، آن چه که در سکانس های رقابتی بوکس این سریال توی ذوق می زد و از نتیجه کوشش یزدانی می کاهد، انتخاب حریف های غول پیکر و تنومند در مقابل او بود. شاید علت کارگردان، پررنگ تر جلوه دادن پیروزیت مهراد در رقابت نابرابر با رقبا بوده، اما در عمل به ضد کارکرد خود بدل شده و مسابقات را تصنعی و غیرواقعی نموده است.

نقد و نظرات

نیم نگاهی به صفحه اینستاگرامی رضا یزدانی به خوبی روشن می نماید 90 درصد نظرات مثبت و موافق ادامه فعالیت هنری اش در قالب بازیگر است. نظراتی از این دست؛ آقای یزدانی شما فقط سریال بازی کن/هرقدر هم شخصیت مهراد منفی بود بازم دوسش داشتیم. نمی دونم چرا عجیب بود، ولی شما عالی بودید. ادامه بدید/ بازی تون هم مثل صداتون قشنگ بود/ امیدوارم در بازیگری هم بدرخشید... البته برخی هم ضمن نقد فیلمنامه بیان می کردند از بازی یزدانی در این سریال خوش شان نیامده بود.

اما در این بین، نظر اهالی حرفه ای رسانه چیز دیگری می گوید: رضا یزدانی بی شک در عرصه فعالیت خود، هنرمند صاحب نامی است و توانایی اش را به اثبات رسانده، اما از پس بازی در نقش اصلی سریالی با این موقعیت برنیامده. او تصویری سطحی از مهراد برجای می گذارد و در ارائه بسکمک از واکنش ها و رفتار های این شخصیت منفعل عمل می نماید.

و اما دیگر خوانندگان

این تجربه گرایی و جست وجوی معروفیت و محبوبیت به رضا یزدانی محدود نمی شود. در سال های اخیر شاهد آن هستیم خوانندگان پرتعدادی بخت خود را برای بازی در فیلم و سریال های مختلف امتحان نموده اند. اما همین که باید برای به یاد آوردن نقش آن ها در یک اثر کلی به فکر مان فشار بیاویم، نشان از مقدار پیروزیت شان در این مسیر تازه دارد. از میان خوانندگان حمید عسکری، عماد طالب زاده، مازیار فلاحی، حمید خندان، امیر تاجیک و امید حاجیلی به این سمت و سو روی آورده اند، اما تجربیات پررنگ تر حضور خوانندگان در عرصه سینما به بازی فرزاد فرزین، رضا صادقی، بنیامین بهادری و زانیار خسروی برمی شود.

اجرای حرفه ای در کنسرت های فرزاد فرزین نشانگر گرایش های نمایشی و بازیگری او دارد. وی در دو فیلم سینمایی پسران آجری مجید قاری زاده و پس از آن در کنسرت روی آب از جهانگیر جهانگیری، بازی در نقش خودش را تجربه می نماید. سگ های پوشالی به کارگردانی رضا توکلی تجربه پیروز ترسینمایی فرزین بود. فرزین تجربه بازی در سریال نمایش خانگی پرطرفدار عاشقانه از منوچهر هادی را هم پشت سر گذاشته است. مجموع کار های فرزین هم با داشتن اُفت و خیز، پیروزیت چشمگیری برای او در پی نداشته، اما او همچنان علاقه مند به ادامه بازیگری است.

رضا صادقی هم سال 90 در فیلمی به نام بی خداحافظی از احمد امینی در نقش خودش بازی کرد که سر و صدای زیادی راه انداخت، ولی برخلاف پیش بینی ها چندان در گیشه پیروز نشد و به اولین و آخرین تجربه اش بدل شد.

اما زانیار خسروی سال 90 با فیلم پیروز برف روی کاج ها پیمان معادی دیده شد. وی سه سال بعد در سریال ویژه نمایش خانگی عشق تعطیل نیست به کارگردانی بیژن بیرنگ مقابل دوربین رفت که کاملا با شکست روبرو شد و بازی خسروی جز ادای طوطی وار دیالوگ های آهنگین حرفی برای گفتن نداشت. بعید به نظر می رسد وی دوباره به عرصه بازیگری روی بیاورد.

بنیامین بهادری، اخیرا با فیلم پرفروش و جنجالی سلام بمبئی روی پرده سینما ها ظاهر شد. فیلمی که به جز پیروزیت در گیشه به خاطر حضور چهره هایی، چون رضا گلزار و بازیگر هنری، دیا میرزا و بنیامین بهادری بعد دیگری نداشت. با این حساب بازی بهادری به عنوان یک نقش مکمل کمرنگ جایی برای بحث و آنالیز نمی گذارد. با وجود این بنیامین در صورت داشتن پیشنهاد مناسب برای حضور مجدد خود به عنوان بازیگر اصرار دارد.

پ

منبع: برترین ها
انتشار: 15 مهر 1403 بروزرسانی: 15 مهر 1403 گردآورنده: tour-england.ir شناسه مطلب: 1679

به "آقا رضا یزدانی هستند؛ بازیگرِ تلویزیون!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آقا رضا یزدانی هستند؛ بازیگرِ تلویزیون!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید