سایه مرگ بر سر 5.5 میلیون هکتار جنگل زاگرسی ، معیشت 1.5 میلیون ایرانی در معرض تهدید ، علت خشک شدن درختان بلوط چیست؟

به گزارش تور انگلیس، رویشگاه های بلوط در زاگرس به عنوان منبع معیشت 1.5میلیون جامعه محلی، اولین مانع طبیعی برای ورود ریزگردها و محل تامین 40 درصد آب شیرین کشور درمعرض خشکیدگی قرار گرفته و زنگ خطر را برای این گونه حیاتی و حمایتی به صدا درآورده است.

سایه مرگ بر سر 5.5 میلیون هکتار جنگل زاگرسی ، معیشت 1.5 میلیون ایرانی در معرض تهدید ، علت خشک شدن درختان بلوط چیست؟

خبرنگاران - مجید جباری: با وجود مشکلاتی که رویشگاه های زاگرسی را در برگرفته، بعضی راهکارها توانسته است تاحد زیادی به احیاء جنگل های زاگرس یاری کند به همین دلیل علی سلاجقه، رییس سازمان حفاظت محیط زیست در ملاقات با مدیران کل حفاظت محیط زیست 6 استان زاگرسی به وابستگی معیشت مردم این استان ها به طبیعت، منابع طبیعی و محیط زیست اشاره نمود و خواهان تدبیر جدی برای جلوگیری از خشکیدگی بلوط های زاگرس شد.

عوامل تشدید خشکیدگی زاگرس

رئیس کمیته محیط زیست در کرسی سلامت یونسکو یکی ازمهمترین عوامل تشدید خشکی جنگل های زاگرس را تغییر نظام آب شناسی این محدوده عنوان می نماید و می گوید: طرح های بسیارمتعددی برای تغییر مسیر رودخانه ها و سرشاخه ها اجرا شده که بارگذاری در زاگرس را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. بعلاوه اندازه فشار دام در زاگرس به شکل محسوسی افزایش پیدا نموده و در زیراشکوب زاگرس کشاورزی و باغداری تشدید شده است که همین موضوع سبب شده امکان زادآوری طبیعی زاگرس عملا از بین برود. از سوی دیگر بهره برداری از چوب درختان بلوط به بهانه فراوری ذغال افزایش پیدا نموده و آتش سوزی های عمدی به بهانه افزایش سطح برای کشاورزی و تابش آفتاب برای رویش بیشتر علف برای دام ها افزایش داشته است.

محمد درویش می افزاید: علاوه بر این ها، کابری رسمی و قانونی در زاگرس هم یکی از دلایل مهم خشکیدگی بلوط زارهای زاگرس است. جاده سازی های غیراصولی، خطوط انتقال گاز و نیرو، مثل فاجعه ای که در عثمانوند و بانکول رخ داده از این دست اقدامات غیر اصولی محسوب می گردد. مجموع این عوامل به همراده تغییر اقلیم که نقش آن در این خشکیدگی 15 درصد اثر است، افزایش ریزگردها را سبب شده است که پیامد ریزگردها کاهش فتوسنتزدر گونه های جنگلی و افزایش آفت هایی مثل لورانتوس، قارچ سیاه، سوسک های چوبخوار است. مجموع مواردی که عنوان کردم موجب شده دست کم 30 درصد از پوشش جنگلی زاگرسی در معرض خشکیدگی کامل قرار بگیرد. راه نجات زاگرس معین است. چرای دام و کشاورزی در زیراشکوب باید حذف و معیشت جایگزین برای جوامع محلی فراهم گردد.

نمونه پیروز احیای بلوط زارها

این کارشناس محیط زیست با اشاره به بعضی تجربه هایش در زمینه احیاء بلوط های زاگرس می گوید: با وجود مشکلاتی که رویشگاه های زاگرسی را در برگرفته، بعضی راهکارها، توانسته است تاحد زیادی به احیاء جنگل های زاگرس یاری کند. یکی از نمونه های پیروز که با یاری جامعه محلی در یکی از منطقه ها جنگلی کهکیلویه و بویراحمد و به مدت 4 سال به اجرا درآمده، قرق کامل است. قرق این محدوده هزار هکتاری از دامداری و کشاورزی وبعلاوه جمع آوری دانه های بلوط جلوگیری شد و شکار وگلازنی (سرشاخه زنی) اتفاق نیفتاد. رویش طبیعی 2 میلیون نهال بلوط در این محدوده، نتیجه جالب توجهی بود که براثر این قرق کامل حاصل شد.

اینفوگرافیک زیر با اشاره به اهمیت رویشگاه های بلوط در زاگرس و بعلاوه پراکندگی آن در 10 استان، نگاهی به دلایل خشکیدگی این گونه حیاتی و مهم کشور دارد:

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 30 مرداد 1402 بروزرسانی: 30 مرداد 1402 گردآورنده: tour-england.ir شناسه مطلب: 1632

به "سایه مرگ بر سر 5.5 میلیون هکتار جنگل زاگرسی ، معیشت 1.5 میلیون ایرانی در معرض تهدید ، علت خشک شدن درختان بلوط چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سایه مرگ بر سر 5.5 میلیون هکتار جنگل زاگرسی ، معیشت 1.5 میلیون ایرانی در معرض تهدید ، علت خشک شدن درختان بلوط چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید